Historien om backgammon

 

gammon historieHistorien om backgammon er omtumlet og spændende. Backgammon et at verdens ældste brætspil, hvis det ikke ligefrem er det ældste.

Spillets tiltrækning hænger til dels sammen med dets dobbeltrolle. Backgammon er både et tilfældighedsspil og et dygtighedsspil, hvor den dygtigste spiller på sigt vil vinde. Men elementet af held lurer altid og kan ændre spillets gang på få sekunder. Dette kan du læse mere om i artiklen Backgammon, poker og skak.

Oldtiden

Arkæologer har udgravet en 5.000 år gammel spilleplade i Persien (nu: Iran). Mange mener, at det fornemme spillebræt i ibenholt er en stamfar til backgammon. I hvert fald er fundet fra Persien verdens ældste brætspil.  Arkæologer har udgravet brætspil fra oldtidens Ægypten, som ligeledes kan have været en inspirationskilde.

Omkring vor tidsregning blev backgammon-lignende spil populære i Rom. Spilhistorikere er overbeviste om, at det romerske spil er stamfar til backgammon.

Omkring år 800 vandt det backgammonlignende brætspil Nard frem i Sydvestasien. Snart fandtes Nard f.eks. i Kina, Indien og Japan. Da araberne erobrede Sicilien i 902, medbragte de spillet til Sydeuropa.

Middelalderen  

I det 11. århundrede introduceredes en tidlig form for backgammon i England og Frankrig. Det var sandsynligvis korsfarere fra korstogene til Det Hellige Land, der hjembragte spillepladerne.  

Backgammons har den store fordel, at reglerne er enkle og logiske. Spillet nærer samtidig et stort tiltrækkende potentiale for strategisk tænkning. Mange kejsere, kongelige og krigsherrer har spillet backgammon som tegn på aristokratisk elegance og overlegenhed. Christian 4. og Margrethe 2. fra den danske kongefamilie er således begge kendt som backgammonspillere.

Moderne backgammon

backgammon historieBackgammon spredte sig ud over hele Europa, hvor det succesrige spil fik forskellige lokale navne. Englænderne navngav i 1645 spillet backgammon, skotterne nøjes med gammon, mens tyskerne kalder det puff, franskmændene tric-trac, spanierne tablas reales osv.

Backgammon-spillere optræder ofte på malerier fra 16-1700-tallet, hvilket er et klart tegn på spillets udbredte popularitet. Da det kæmpestore svenske krigsskib "Vasa" sank ud for Stockholms havn på sin jomfrutur i 1628, havde en officer medbragt et backgammonspil i forventning om lange, begivenhedsløse dage til søs (se illustration til venstre).

Den amerikanske revolution

Efterhånden var reglerne i backgammon blevet standardiserede internationalt.

Den seneste store nyskabelse i backgammonspillet kom fra USA - fra spilleklubberne i Lower East Side i New York - i 1920´erne. Det nye var dobleterningen. Dobleterningen giver spillerne mulighed for at fordoble indsatsen i løbet af spillet. Således tilføres spillet en ekstra strategisk dimension.

Udfordringen

I 1970´erne, 80´erne og 90´erne kastede danskerne deres kærlighed over backgammon. Backgammon blev både uforpligtende tidsfordriv på byernes caféer, der voksede frem i samme periode, og spillet blev dyrket på højt niveau ligesom f.eks. skak.

De nye actionfyldte arkadespil i 1980´erne betød imidlertid, at backgammon og lignende brætspil kom under pres hos de unge.

Backgammons modsvar er i de elektroniske kredsløb.

Så kom internettet

Allerede i slutningen af 1970´erne havde computerprogrammører fattet interesse for backgammon (se artiklen Computeren spiller backgammon). Vejen til at indtage cyberspace var ryddet.

I 1991 - altså samtidig med at internettet blev populært udenfor forsknings-, uddannelses- og militærkredse - startede den første online diskussionsgruppe om backgammon. Året efter blev det muligt at spille online backgammon på den såkaldte First Internet Backgammon Server (FIBS).

I 1995 var der mellem 3 og 4.000 online backgammonspillere. Hvis man tænker på, hvor få der benyttede internettets utallige muligheder dengang, er antallet imponerende stort. 

Der efter gik det stærkt. Der kom flere og flere online spillesteder. Omkring årtusindskiftet blev det muligt at spille online backgammon for rigtige penge.

Fremtiden

Cyberrevolutionen parret med computerprogrammørernes kærlighed til spillet har betydet, at den seriøse backgammonspiller i dag finder analytiske backgammonværktøjer på nettet.

Disse online hjælpemidler supplerer de gode, velafprøvede strategitips, som Backgammonforum.dk selvfølgelig giver. Igennem online analyseredskaberne får du viden om, hvordan du kan forbedre dit spil. Dette kan du læse om i artiklen Hjælpemidler, hvor der selvfølgelig er links videre.

Fra oldtiden til din computer - backgammon har fremtiden for sig.

Online backgammon

Spillested Bonus EU? Vurdering Anmeldelse
$ 100 Ja 4.gif
$ 20 Nej 4.gif
€ 15 Ja 4.gif
£ 100 Ja