Backgammon strategi

 

Backgammon strategi. Backgammon er både et dygtigheds-/færdighedsspil og et tilfældighedsspil. Det betyder, at erfarne spillere på sigt vil vinde over mindre gode spillere, selv om held har betydning på kort sigt.

Hvis du vil læse mere om backgammon-spillets dobbeltrolle, henviser vi til artiklen Backgammon, poker og skak.

I denne artikel giver Backgammonforum.dk dig en række gode taktiske, psykologiske og strategiske tips, der vil forbedre dit spil betydeligt - vi tillader os at forudsætte, at du allerede har læst artiklen Regler.

Før vi begynder

Spillet backgammon stiller hele tiden spilleren over for en lang række udfordringer. Udfordringer, som gør backgammon et dynamisk spil.

Efter hvert eneste terningekast har spilleren utallige muligheder for, hvor hun vil flytte sine brikker hen, hvilke brikker hun flytter osv. Disse overvejelser vil igen afspejle, hvilke modtræk spilleren forventer, at modspilleren efterfølgende vælger.

Brikkerne kan stå i forhold til hinanden på mange, mange millioner måder, så selv den seriøse, rutinerede backgammon-spiller vil med garanti lære noget nyt ved hvert eneste spil.

Spilleren kan vælge at forhøje indsatsen undervejs i spillet. Det vil typisk ske, hvis man forudser, at man har en god chance for at vinde. Dette kan du læse mere om i artiklen Dobleterning.

gammon strategiFem strategiske tommelfingerregler

Da valg af strategi både bestemmes af stillingen af ens egen og modstanderens brikker, er timing altafgørende.

Spillerens indbyrdes placering i spillet bestemmes ved at udregne, hvor mange terningeslag de skal bruge for at komme af bordet. Det mindste antal slag, en spiller skal bruge, hedder på engelsk the pip count.

Nedenfor giver backgammonforum.dk 4 strategiske tips, der er tilpasset forskellige situationer i spillet. Det er nødvendigt hurtigt at kunne skifte strategi alt efter, hvordan spillet udvikler sig.

1) The Running Game

Den bedste taktik er at undgå at blive slået på baren, sidde fast bag modspillerens eventuelle blokade eller at du kommer i den situation, at både dig selv og modspilleren blokerer hinandens brikker. Et spil, hvor du kan bevæge sig så hurtigt som muligt hen over brættet, kaldes et running game.

Konkret betyder det, at du starter med at rykke dine 2 brikker inderst i modstanderens hjemland fremad.

Det er en nybegynderfejl at tro, at spillet handler om at slå så mange af modstanderens brikker på baren som overhovedet muligt. Backgammon handler om at komme af med sine egne brikker.

2) The Holding Game

Virker running game-strategien ikke optimalt, f.eks. fordi heldet ikke er på din side, og du er kommet bagud i spillet, kan du forsøge dig med den mere aggressive strategi Holding Game. Ved holding game bibeholder du kontrollen med en spids i modstanderens hjemland (kaldet anker).  

Undervejs er det sandsynligt, at du fra dit punkt kan ramme en blot i modstanderens indre hjemland, og dermed forsinke dennes bearing off.

Når du angriber skal der være en god grund til det. Hvis du f.eks. blottes, så man kun har 1 brik på en spids, når du slår 1 af modstanderens blottede brikker på baren, bør du tænke sig godt om først.

3) The Priming Game

I The Priming Game laver du en blokade for at forhindre, at de brikker, som modstanderen har bag blokaden, kommer frem. I starten kan du lave blokaden et sted mellem ens 2. og 11. spids. Du kan så flytte din blokade fremad, som spillet går sin gang.

Man bør altså have 2 eller flere brikker på hver spids, så man ikke har en blot. Men derudover skal man forsøge at sprede sine brikker så meget som muligt, sådan at der ikke står f.eks. 5 brikker på én spids, men 2 på en spids og 3 på en anden. Det giver dig større fleksibilitet og besværliggør modstanderens spil.

4) The Backgame

backgammon strategiThe Backgame-strategien skal gøre det mindre sandsynligt, at du taber, hvis du er håbløst bagude. Derfor skal du først satse på den defensive backgame-strategi, hvis alt andet går galt.

Backgame-strategien bruges først, hvis du er så langt bagude, at det forstørrer dine chancer, at du forpurrer modstanderens spil, selv om flere af dine brikker ikke bevæger sig fremad.

Her laver du 2 eller flere ankre (punkter i modstanderens hjemland). Derved kan du forhindre, at modstanderen kan slå sine brikker hjem.

Det bedste sted at placere dine punkter er så tæt ved modstanderens endemål som muligt.

Følger du denne defensive strategi, skal du være opmærksom på, at du må ophæve dine spærringer, såfremt du ikke har andre brikker at rykke hjem. Strategien kræver god timing, is i maven og et stort kendskab til spillet. Nybegyndere bør holde sig væk fra Backgame-strategien.

Psykologiske tips

Til sidst giver Backgammonforum.dk 3 små psykologiske tips. Alle 3 gælder uanset, om du spiller det almindelige brætspil, eller du spiller online backgammon.  

For det første vigtigt, at du vænner dig til at spille med begge farver, altså både sort og hvid. Det gør dig mere fleksibel.

For det andet skal du så vidt muligt sløre dine følelser overfor modstanderen. Hvis det lykkes dig at holde dine hensigter skjulte, forærer du ikke modstanderen gratis fordele - fordele som hun 100 % sikkert vil forstå at udnytte. 

For det tredje må du aldrig miste modet. Selv om du er langt bagude, kan meget hurtigt ændre sig i terningespillet backgammon. Er uheldet ude efter dig, skal du ikke fortvivle og uden videre opgive den linje, du følger.

Skridtet videre

De tip, Backgammonforum.dk har givet ovenfor, er gavnlige, specielt hvis du er nybegynder. Har du brug for hurtigt at genopfriske et ord eller begreb, vi har nævnt her eller i en af de andre artikler på Backgammonforum.dk, kan du finde det i vores Ordbog.

På et senere tidspunkt vil den seriøse spiller gerne bevæge sig videre. Her kommer computerens analytiske evner til god hjælp. (Disse evner er i øvrigt beskrevet i artiklen Computeren spiller backgammon.)  

Der er udviklet en række analytiske, online baserede værktøjer, der kan hjælpe dig - hjælp til selvhjælp - med at forbedre dit spil betydeligt. Dette er beskrevet i artiklen Hjælpemidler.

Spil backgammon her
  BGRoom giver - ved tilmelding her - $ 5 gratis + $ 100 i velkomstbonus

Online backgammon

Spillested Bonus EU? Vurdering Anmeldelse
$ 100 Ja 4.gif
$ 20 Nej 4.gif
€ 15 Ja 4.gif
£ 100 Ja